VATTENURET

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Jim Kelly
The Water Clock 2002
Översatt av Hans Lindeberg
Minotaur 2004

Ännu en gång har Minotaur lyckats hitta en författare som väcker intresse och ger läsaren mersmak. Jim Kelly är journalist som så många av dagens kriminalförfattare – bland både de engelska och de svenska. Han bor i Cambridgeshire och det är just den trakten, nordost om universitetsstaden han mutat in för sin debutroman. Därigenom gör han som så många andra i dag: väljer ett område han känner väl och som känns nytt och där inte många romandetektiver trampat runt tidigare.

”The Fens”, som området kallas, är ett flackt marskland, genomkorsat av vattendrag och kanaler. Centralorten är Ely, känd för sin katedral.

Romanen utspelas under en vecka i november, då vintern redan kommit med snö och frusna åar. Mot slutet slår vädret om till tö samtidigt som historien får sin upplösning.

Huvudpersonen är Dryden, en journalist som lämnat den stora Londontidningen för att få det lite lugnare i Ely. Historien börjar dramatiskt med att några skridskoåkande barn ser en bil under isen i en frusen å. I bilen finns ett manslik. I samband med arbeten på katedralen i Ely finner man ytterligare ett lik uppe på taket.

Historien utvecklas sedan på det klassiska sättet: när Dryden intresserar sig för vad som hänt, ramlar de gamla skeletten ut ur garderoberna.

Jim Kelly är ingen nyskapande kriminalförfattare, men han använder sig på ett skickligt sätt av välkända grepp. Slutresultatet blir gott. Jag vill gärna möta Dryden igen och fara runt i taxi med honom mellan ”The Wash” och Themsenmynningen.

BENGT HEURLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22