VATTENÄNGLAR

Oct 2nd, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till VattenänglarAv Mons Kallentoft
Forum 2012
ISBN 9789137137483, 416 sid

Det finns ett par intressanta teman som väcker en mängd frågor i Mons Kallentofts nya kriminalroman Vattenänglar. I boken tar han upp problematiken med barnlöshet som ibland avhjälps med utländsk adoption och visar hur konsekvenserna av detta kan se ut. Ett annat aktuellt ämne är de stora internationella företagens benägenhet att betala generösa bonusar även om man tar hem order på ett högst dubiöst sätt.

En grå septembermorgon kallas kriminalinspektör Malin Fors och hennes parhäst sedan många år, Zeke Martinsson, till ett villaområde i Linköping. Ett äkta par har hittats skjutna i sin jacuzzi och adoptivdottern, femåriga Ella, är försvunnen. Malins väninna obducenten Karin Johannison kommer också till brottsplatsen. Även hon har en adopterad flicka från Vietnam. I samband med sökandet efter Ella blir man varse att många fattiga föräldrar luras att lämna ifrån sig sina barn, som sedan säljs till adoptivföräldrar i Europa och berikar kriminella mellanhänder. Under utredningen av den mördade mannen väcks en misstanke om att han kan ha tagit emot mutor då han haft uppdrag i flera asiatiska länder. Spåren är dock ordentligt igensopade och ingenting går att bevisa.

Upptakten med dubbelmorden i den här deckaren kunde tyda på att handlingen sedan följer ett visst mönster. Men det blir inte riktigt så. Adoptionsproblematiken och de moraliska aspekterna på den internationella affärsvärlden ges gott om utrymme i boken. Hur kommer det sig att under varje sten man lyfter på, är det första man ser en aldrig sinande girighet?

Särskilt de kvinnliga karaktärerna har många skikt och författaren lyckas med trovärdigheten. Malin kämpar varje dag för att hålla sig ifrån alkoholen. En skottskada har gjort det omöjligt för henne att bli gravid, men adoption är inget alternativ eftersom mannen hon lever med vill ha ett eget barn – inte någon annans. Karin, som tidigare haft ett förhållande med Zeke, lever ensam och hyser farhågor för att hennes lilla flicka ska vara ett av de sålda barnen.

Kallentoft har åstadkommit en mycket läsvärd bok. Det enda som stör mig är sidorna skrivna med kursiv stil där döda människor och vilsna andar talar.

MONICA LINDSTRÖM

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft. Foto Tobias Lundqvist

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22