VATTEN OCH ELD

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Håkan Larsson
Gondolin 2004

I denna fristående fortsättning på Nära oss visar Larsson att han inte räds för att skriva thrillerartade historier – och han gör det med samma bravur som annat han författat. Patrik och Loving är på segelsemester tillsammans med flickans föräldrar och detta beskrivs mjukt men ändå ganska sexigt i och med att det unga parets relation fördjupas. Men det finns givetvis ett smolk i bägaren. Åsa Löving alias Loving för en kraftig kamp mot nynazister som orsakat en diskoteksbrand och lagt upp hatiska och rasistiska hemsidor på nätet.

Vad Larsson vill diskutera i denna nyanserade skildring är behovet av rättfärdigande hämnd och han gör det bland annat med en bihandling där en muslimsk flicka vanhedrat sin familj genom att smita iväg till diskoteket som brändes ner.

Den thrillerartade delen av romanen blir riktigt spännande med både exploderande båtar och skottlossning. Händelseförloppet tycks leda mot en katastrof. Som i Nära oss undviker Larsson det spektakulära genom att skickligt beskriva personerna som människor i stället för schabloner i svart eller vitt.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22