VÄSTER OM FRIHETEN

Nov 7th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till Väster om frihetenAv Thomas Engström
Albert Bonniers Förlag 2013
ISBN 9789100134174, inb, 303 sidor

Under detta år har Bonniers kommit ut med två diplomatiska och politiska thrillers. Jag har redan lämnat omdöme på Andreas Normans bok. Denna bok av Thomas Engström är lite i samma anda, men har en mer råbarkad huvudperson och en intrig som är råare och brutalare.

Författaren är ingen nybörjare, han har gett ut två romaner tidigare. Detta är hans thrillerdebut och det märks att han kan skrivarhantverket. Bokens styrka är miljöerna. Som läsare hamnar man mitt i handlingen och känner färger, temperaturer och omgivning alldeles påtagligt. Personbeskrivningarna står inte långt efter. Karaktärerna beskrivs med både värme och detaljrikedom. De är alla lite udda, som människor i allmänhet kanske är. Man får verkligen deras olika egenheter och drag målade så att man lätt skapar en egen bild vid läsandet.

Intrigen är både krånglig och enkel. Trassligheten är de politiska förvecklingarna och snårigheterna, medan däremot själva handlingen fortskrider på ett förhållandevis enkelt och händelsefattigt sätt och med ett ganska måttligt tempo. Men ibland blixtrar det till och blir både blodigt, våldsamt och dramatiskt. Huvudpersonen är en gammal Stasi-agent, en desillusionerad man som går sin egen väg. Han är trött på det mesta, men har ändå ett stort rättspatos, trots sin synbara känslokyla och sin våldsamhet. Han gillar verkligen inte att styras som en marionett av sina överordnade.

Tre amerikaner mördas i Marrakech. En kvinna som kontaktar amerikanska ambassaden i Berlin säger sig ha viktiga upplysningar. Spåren verkar leda till en av de mest eftersökta personerna i världen. En person som läcker ut hemliga dokument via pressen. Den slitne agenten Ludwig Licht får ett uppdrag som visar sig innehålla många aspekter och kräver både diplomati och hårda tag.

Författaren visar att man inte alltid måste trissa upp dramatiken. Han låter istället miljöer och personer ta plats, vilket gör läsningen angenäm och behovet av action känns minimalt, även om den finns där.

NISSE SCHERMAN

Thomas Engström

Thomas Engström. Foto Anders Meisner

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22