VARULVEN I LJUSDAL

Jun 5th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till Varulven i LjusdalAv Kjell E Genberg
Wela förlag 2012
ISBN 978-91-86081-52.2, ebok, 151 sidor

Det har varit mycket vampyrer och zombier på sistone, skräckskildringar och tonårsfantasier. Så det är tacksamt att en annan gammal bekant, varulven, också får vara med.

Men detta är ingen egentlig skräckskildring (även om förstås de som upplever ond bråd död med egendomliga spår förstås blir rädda) utan en polisroman, deckare.

Det är ju också den genre som författaren har stor erfarenhet av.

Det är vargjakt i trakten. En ny journalist från lokaltidningen är på plats, Uffe Lykonder. Strax efteråt dödas en kvinna av en varelse som efterlämnar stora fotspår i snön och som ser ut att vara extra stor och lurvis. Kvinnan, och en dödad hund, uppvisar kraftiga rispor… Och journalisten drabbas av återkommande blackouter och vet inte riktigt vad han gjort under de aktuella tidpunkterna.

Kjell E GenbergVi får också veta att han tidigare varit i Sydamerika och fått i sig ett gift men blivit botad av en lokal shaman som tillhåller honom att han måste följa vissa dietregler som han naturligtvis bortser ifrån.

Så allt pekar på en varulv, och det kommer förstås ut i pressen.

Men poliser är ju väldigt realistiska utredare och går i första hand inte på det spåret. (Fast vi nyligen har läst att polisen tagit hjälp av sierskor…)

Författaren kan miljön, och han vet hur polisen arbetar efter ett långt liv i deckarbranschen. Han vet också hur man får ihop en historia som flyter på, och han ger snabba porträtt av de inblandade. Han har också lärt mycket om sydamerikansk folklore och varulvskunskap.

Längden är behaglig: mellan en långnovell och en kortroman. Inte en av Kjells bästa, men god nog. Ska bli spännande att se hur han lyckas i ebokssammahangen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22