VÅRLIK

Aug 20th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till VårlikAv Mons Kallentoft
Natur & Kultur 2010

Detta är den fjärde av Kallentofts årstidsserie, så nu finns inte fler årstider för poliserna i Linköping. Men det finns ju tolv månader så läsarna kan hoppas på att också framledes få följa Malin Fors och hennes kolleger och familj i deras brottsbekämpande värv. Och Malins kamp med spriten.

Två barn dödas och deras mamma skadas svårt när en bomb exploderar utanför en bank i centrla Linköping. Strax tar en grupp, Ekonomiska frihetsfronten, på sig ansvaret och lovar fortsätta kampen mot kapitalet.

Men är det fronten, eller är det islamiska terrorister (Säpo kopplas in) eller finns det koppling till ett mc-gäng? Eller är det faktiskt så att det var riktat mot barnen och mamman?

Mons KallentoftVi läsare vet att de döda barnen manar Malin framåt i utredningen, och de oroar sig också för ett par andra barn som är instängda någonstans men ännu inte döda. Och Malin känner av de döda barnens närvaro men förstår inte alltid vad de vill.

Mons Kallentofts speciella stil med ett mycket välutvecklat språk, goda intriger med många irrgångar och inslaget av det övernaturliga ger hans deckare en tyngd som många andra saknar. Människorna, levande och döda, träder fram i texten, och han har avsikter med sin skildring av svenskt liv i dag.

Jag har en invändning: slutet, ehuru följdriktigt på flera olika sätt, känns för actionkonstruerat. Men fram till det har jag inga invändningar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22