VARGHYNDAN

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Leena Lander
Käsky 2003
Översatt av Camilla Frostell
Bonniers 2005

Varghyndan utspelar sig strax efter det finska inbördeskriget 1918. De vita har besegrat sina röda fiender och placerat fångna motståndare i ett gammalt dårhus på landet. Detta fungerar nu som både fängelse och ett ställe där de andras krigare av båda könen skall avrättas.

Fången Miina Malin överlever en arkebusering när löjtnant Harjula lyder samvetet i stället för sina order. Hon borde dö, inte minst för att det är Harjula som gripit henne och folkrättsdomare Hallenberg som utfärdat domen. Dessa tre hamnar i en märklig dödsdans. Lander berättar en raffinerad historia med många bottnar – sociala, politiska och psykologiska – som innehåller mängder av dramatik med överraskande vändrungar.

Tidigare var inbördeskriget mer eller mindre tabubelagt i Finland, men tiden som gått har gjort såren mindre infekterade. Nu har författare börjat ta tag i historien och försöker skildra den på ett meningsfullt sätt. Lander är definitivt en skicklig skribent även om jag inte är så förtjust i hennes allegorier. Det kan bero på att jag inte är finländare.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22