VARGENS LYA

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Saga Borg [pseud för Diane Alfredhsson och Carola Haglund]
Damm 2006

På senare tid har det kommit ut intressant fantasy från svenska författare. Ett skrivarpar som hållit på ett tag är Saga Borg som med Vargens lya hunnit fram till del åtta i serien Jarlastavens vandring. Historierna rör sig kring völvan Jorun som med Jarlastaven kämpar för Moder Jord, som här går under namnet Urla. Motståndet kommer från Urlas manliga motpol Urlas skugga, som slitit sig från Urla och kan härja fritt. Böckerna utspelas den fiktiva byn Gläntarp i Sydsverige under folkvandringstiden på 300-talet.

Området står på randen till ett krig mellan gott och ont – en vanlig ingrediens i fantasy – och Saga Borg får det dessutom att bli en kamp mellan manligt och kvinnligt. Det är en riktigt spännande, rent av fascinerande historisk ltd som beskrivs. Huruvida det historiska är korrekt undandrar sig mitt vetande, förmodligen de flesta andras också.

Serien påstås ha stora likheter med de böcker som skrivs av Margit Sandmo. Det kan nog stämma. Stilen är ungefär lika kantig som hos den norsksvenska författarinnan.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22