VARGAVINTER

Dec 13th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till VargavinterAv Nevada Barr
Winter Study, 2008
Översatt av Marie Olsson
Hoodoo Förlag, 2014
ISBN 978-91-981330-1-1, 425 sidor

Barr är en flitig författare som dock inte är så känd i Sverige. Hoodoo Förlag har tagit sitt namn, som jag konstaterade i min förra anmälan av Barr, från en viss sorts eroderade klippformationer. Anna är en tuff parkvakt vid Klippiga Bergens Nationalpark i delstaten Colorado. I denna bok skickas hon till en annan nationalpark – Isle Royale – mitt i Lake Superior (Övre sjön på svenska) som är den största av Nordamerikas stora sjöar. Den gränsar till Ontario i Kanada och Minnesota, Wisconsin och Michigan i USA.

Det är mitt i vintern, januari, och Anna skall delta som observatör i ett forskningsprojekt rörande tre vargflockars sätt att förhålla sig till älgarna som är deras huvudsakliga byten. Anledningen är att det börjar dyka upp mer varg i Klippiga Bergen och hon behöver lära sig mer om deras uppförande och om de kan utgöra någon fara för nationalparkens besökare. Att studierna sker på vintern beror på att det är då vargarna har sin fortplantningsperiod. Ytterligare en komplikation kommer sig av att öns älgar blivit färre. De har ätit upp mängder av träd och deras horn har förändrats av brist på näring.

När Anna kommer dit blir hon lite förvånad över att två av deltagarna kommer från Homeland Security, USA:s departement för inrikes säkerhet, som skapades år 2003 efter 11 september 2001. Det visar sig att departementet vill öppna Isle Royaleparken för besökare vintertid eftersom man oroar sig för att terrorister från Kanada kan ta sig dit om ön är obefolkad.

Isle Royale är en mycket isolerad plats och de forskare och deras assistenter som genomfört dessa studier i ett halvsekel kan ta sig till och från ön enbart per flyg. Och de bor primitivt, utan el och rinnande vatten. Det är alltså upplagt för en typ av ”låsta-rummet”-story som kompliceras av att ett makalöst oväder drabbar platsen samtidigt som en av deltagarna i forskningsprojektet, en ung kvinna, mördas – av en av de egna, eller möjligen inte.

Vargflockarna, ett halvdussin individer i var och en, som alla är ättlingar till ett par som kom via en isbrygga från Kanada för många år sedan, svälter också. Man hittar en död varg och spår efter en annan väldig sådan, ett genetiskt missfoster. Kan ett sådant djur ligga bakom dödsfallet?

Det är mysteriet som Anna Pigeon måste lösa samtidigt som hon tvingas uthärda det usla vädret. Hon utvärderar sina kamrater och drar slutsatser. Hon är senig och envis som få och jag blev glad att återse henne. Lite förvånad är jag dock över att förlaget började med dessa böcker, där Barr ger oss kluriga men logiska kriminalgåtor, så långt in i serien. Dags kanske att likt Sven-Ingvars börja om från början.

HELGA LINDH

Nevada Barr

Nevada Barr. Foto Donald Paxton

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22