VARGARNAS RIKE

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Jean-Christophe Grangé
L’Empire des Loups 2003
Översatt av Cecilia Huldt
Bonniers 2004

I Paris tionde arrondissement, den franska huvudstadens turkiska del, arbetar spanarna Paul Nerteaux och Jean Louis Schiffer med att utreda tre mord där tortyr är ett inslag. Offren är illegala invandrare och spåren leder om en högerextrem organisation av turkiskt ursprung som kallas De grå vargarna. Här förs läsaren på ett mycket filmiskt sätt genom Paris sämre delar, där ruskiga interiörer avslöjas.

Som kontrast visar Grangé upp en helt annan social miljö, det rika Paris där den penningstarka Anne Heymes försöker komma tillbaka efter en svårartad minnesförlust. Hennes hallucinationer är hemska och när hon ser sig i spegeln finner hon ett ansikte som tydligen förändrats helt av plastikkirurgi.

Det dröjer men till sist fattar läsaren sambandet mellan de dödade invandrarna och den omgjorda societetskvinnan. Grangé, född 1961, har blivit de franska deckarläsarnas favoritförfattare med mer än två miljoner i sammanlagd upplaga i hemlandet och som grädde på moset är översatt till 20 språk. Denna roman låg länge på den franska bestsellerlistans första plats, och det är lätt att förstå, även om Grangés stil ligger långt från Simenons.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22