VARFÖR KOM DU HIT?

Feb 5th, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till Varför kom du hit?Av Julia Svanberg
Månpocket 2014
ISBN 978-91-7503-308-2, 270 sid

En intressant blandning av reseskildring, vänskap, knarkberoende, brottslighet (till och med mord) där en stor del av handlingen utspelas i Colombias huvudstad Bogotá. Dit har Ellen och Henrik rest i avsikt att fortsätta som backpackers genom Sydamerika, men de dröjer sig kvar på det lilla hotellet Papegojan.

Ellen träffar den lokala alltiallon Lila och bekantskapen utvecklas till en vänskap som nästan går att jämföra med förälskelse. De pratar om allt möjligt, om resor som Ellen kan göra medan möjligheten för Lila är ytterst begränsad, om Hostel Papegojans övriga gäster (frilansjournalisten The Swedish guy som har stora planer, knarkhandlaren Jhony som är som en lillebror för dem och säljer droger till ställets boende) och om livet.

Efterhand börjar vissa saker klarna. Lila visar sig ha mörka saker i bakgrunden, sådant som europeiska backpackers egentligen inte vill veta någonting om. Sakta börjar det gå upp för dem att trafficking och människohandel florerar mitt ibland dem och en dag är Lila borta. Reseskildringen förvandlas pö om pö till något som liknar en debattbok när Ellen börjar söka efter henne och upptäcker en värld som inte finns med i några reseguider.

24-åriga frilansjournalisten Julia Svanberg har åstadkommit en välskriven bok med flera bottnar. Sedan många år tillbaka bor hon med man och tre barn i en liten by i Colombia där hon bland annat driver en hantverksbutik tillsammans med sin man, jobbar som volontär med colombianska internflyktingar och driver bloggen Mammas Machéte.

INGER STRANDBERG

Julia Svanberg

Julia Svanberg. Foto Pia Illampu Sanchez

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22