VARFÖR GRÅTER INTE EMMA?

Nov 7th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Varför gråter inte Emma?Av Magnus Wennerholm och Emma Jangestig
Forum 2010

Den 17 mars 2008 upplevde Emma Jangestig i Arboga den värsta dagen i sitt liv. Hon hade inte varit alltför kräsen i sitt umgänge tidigare, men nu hade hon hittat en kille som verkade genuint intresserad av henne och de två barnen Max och Saga. Men på kvällen den ödesdigra dagen dök en okänd person upp vid ytterdörren. Hon vaknade misshandlad på sjukhus och där hölls hon isolerad från omvärlden i förhoppning om att hon skulle återfå minnet – och för att polisen inte ville att hon skulle få veta att hennes barn var mördade.

Polisen lyckades leta sig fram till att dådet begåtts av en tysk kvinna som var kär i Emmas nya man. Det tog två rättegångar innan tyskan dömdes, mycket tack vare Emmas vittnesmål. Småstadsflickan Emma Jangestig visade sig ha stark utstrålning och människor beundrade henne för det men samtidigt möttes hon också av folk som provocerades av hennes attityd och menade att hon inte fick verka så glad. En mor som förlorat två små barn borde gråta och på alla sätt visa sitt hat mot den mordiska kvinnan.

Nu har Emma Jangestig tillsammans med Magnus Wennerholm skrivit boken Varför gråter inte Emma? Det är en skakande vittnesberättelse om en händelse som ingen borde behöva uppleva. Svårt är det också att riktigt ta till sig det hon gått igenom, inte minst efter mordet då människor tycks ha krävt att hon skulle gråta ut i varje intervju och på varje bild.

Något som tyckts ha strött extra mycket salt i såren på dessa empatikrävare var att Emma och hennes partner reste till Åland cirka tre månader efter händelsen i huset i Arboga. Bilder därifrån visar dem skåla tillsammans med bekanta.

Boken är mer en förklaring till än ett försvar för att hon såg till att gå vidare, att hon höll sorgen för sig själv. Hon menar att hon inte behöver försvara sig, något jag håller med om.

Berättelsen, till största delen troligen skriven av Wennerholm, är en saklig redogörelse för ett brott och dess följder.

LIV ANDERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22