VAR INTE RÄDD

Apr 22nd, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Var inte räddAv Scott Frost
Never Fear 2006
Översatt av Marianne Mattsson
Wahlström & Widstrand 2008

I den här boken märker man att Los Angelesbon Scott Frost var inblandad i TV-succén Twin Peaks och Arkiv X. Det finns intriglikheter med Twin Peaks och berättelsen om kvinnliga kommissarien Alex Delillos arbete med ett sjutton år gammalt mordfall med tre unga kvinnor som offer har högt tempo.

Den gången lyckades mannen som kallades Flodmördaren komma undan eftersom utredningen mystiskt nog lades ner.

En anledning till att Delillo nu öppnar fallet igen hänger ihop med att hennes bror – som hon inte visste fanns – blivit mördad. Det är vad hon anser, LAPD betraktar det som ett självmord, efter att det visar sig att brodern mot slutet av livet samlat material om de olösta morden. Och något av ett trauma blir det för henne när det visar sig att den huvudmisstänkte varit deras egen far.

Alex märker att hon närmar sig sanningen när barndomsminnena dyker upp och det känns plågsamt när hon börjar få reda på saker och ting om fadern.

Allt kompliceras när det tredje offrets son visar sig vara på jakt efter hämnd samtidigt som en skuggfigur tycks vara i hälarna på Alex och lämnar döda kroppar efter sig.

Var inte rädd är mycket lättläst – precis som tidigare böcker av Frost – och det enda som gör att man ibland måste vända blad baklänges för att kolla saker är det digra personregistret. För det gäller att hänga med, historien är full av överraskande vändningar.

Scott FrostScott Frost nominerades till en Edgar Award för bästa debutroman för Djävulsk risk som kom på svenska 2006.

PER MAGNUSSON

Scott Frost. Foto: John Harris

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22