VÅR EGEN LILLA HEMLIGHET

May 30th, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till Vår egen lilla hemlighetAv Ninni Schulman
Forum, 2015
ISBN 9789137144061, inbunden, 380 sidor

Ninni Schulman kommer inte med en bok om året som många av hennes kollegor gör. Kollegor då i den nisch som innebär att ett pusseldeckardrama blandas med en stor dos av relationsproblematik. En tämligen vanlig nisch dessutom. På en bra bok kan man dock vänta ett tag.

Ninni är inte riktigt som alla de andra författarna. Hennes karaktärer gestaltas så att de får liv på ett sätt som gör att de känns som riktiga människor, sannolika. Det här är den fjärde romanen om journalisten Magdalena Hansson som flytt Stockholm för Hagfors. Poliserna Petra och Christer är också stående figurer i författarens persongalleri.

Ingen av huvudpersonerna lämnas därhän. Man får följa deras liv liksom flera andra livsöden i boken. Hela bokens grundtema är ett antal äktenskap eller samboförhållanden som är utsatta för prövningar av olika slag, små som stora. Allt ifrån vardagsproblem, sjukdomar och svartsjuka till rå kvinno- och barnmisshandel.

Samtliga dessa parhistorier är spännande i sig och innehåller stor, nästan deckaraktig spänning. Det finns en realism som också innebär att det inte alltid slutar lyckligt.

Men det är trots allt en deckare och det ligger naturligtvis en kriminalhistoria i botten. Socialsekreteraren Anna-Karin försvinner spårlöst. Polisen misstänker att hon mördats av sin man. Hennes bil hittas full med blod, men ingen kropp återfinns. När polisen börjar undersöka hennes liv visar det sig att hon haft flera hemligheter som kanske kan förklara gåtan.

Deckarintrigen är bra och spännande, om än något förutsägbar. Miljöerna är intressanta, Värmland målas upp på ett säkert sätt. Men boken lever främst av de thrillerartade relationshistorierna som författaren så väl har byggt. Fortsätt så Ninni, du gör det så bra!!!

NISSE SCHERMAN

Instämmer med Nisse, men med ett liv som journalist kan jag inte låta bli att komplettera med några yrkesrelaterade saker. Ninnis huvudperson är lokalredaktör på den mindre av de konkurrerande Värmlandstidningarna. Läget är svårt, lokalredaktionerna har fått mindre pengar så redaktör Hansson (och hennes kolleger på andra orter) har tvingats till kortare arbetstid. Att få utnyttja frilansfotograf är begränsat och när bilen inte mår så bra men är dyr att reparera får mycket av jobbet utanför redaktionen klaras med cykel.

Den andra huvudpersonen, polisen Petra, har det också svårt att hinna med allt jobb som hennes chefsskap för med sig. Administrationen, t ex semesterlistorna, får prioriteras ner, men måste förstås göras ändå.

Det är bra och trovärdiga inblickar i det moderna arbetslivet för många i dag. Och, Nisse, så väldigt förutsägbar är väl inte intrigen?

LEIF-RUNE STRANDELL

Ninni Schulman

Ninni Schulman. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22