VÄNNER I NÖD VÄNNER I DÖD

Aug 14th, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till Vänner i nöd Vänner i dödAv Pia F Davidson
Ordberoende Förlag, 2017
ISBN 978-91-875995-64-6, 318 sidor

Vänner i nöd, vänner i död är sista delen av en spänningsladdad feelgood-trilogi (de tidigare hette Så tuktas en svinpäls och I likets vänkrets, båda på Hoi Förlag och båda uppskattade av Nisse Scherman i Dast) om de tre medelålders väninnorna Veera, Miriam och Erika som bestämmer sig för att ta lagen i egna händer efter att varit offer för våld i sina relationer. Samhället tycks inte kunna hjälpa dem så de bestämmer sig för att hålla myndigheterna utanför deras planer.

Pia F DavidsonPå midsommardagen vaknar alla tre i en stuga i Charlottenbergstrakten i Värmland sedan de i all hast flytt Öland och en före detta sambo. Där smider de planer på hämnd mot det psykopatiska exet och diskuterar möjligheten att få ersättning för omkostnader, sveda och värk. De ser möjlighet att åtgärda det mesta via ett par torpeder som inväntar dem i Västerås. När allt är överstökat bör de kunna leva i frid och harmoni eftersom världen då bör vara en bättre plats.

Den som läst Så tuktas en svinpäls och I likets vänkrets är på sätt och vis redan inne i berättelsen men det går alldeles utmärkt att ta del av de tre damernas varma vänskapshistoria utan förkunskaper. Davidson har en underfundig humor när hon skriver och även om temat drastisk hämnd på misshandlande partners tagits upp tidigare av både inhemska och utländska författare turnerar hon ämnet på ett spännande och personligt sätt.

Det har gått fort för Pia F Davidson att etablera sig som författare. 2013, när debuten Så tuktas en svinpäls kom ut, bestämde hon sig för att satsa på skrivandet efter en lång karriär som köttmästare och personalkonsult inom detaljhandeln. Två år senare var hon med och grundade Stockholmsförfattarna, ett nätverk av författare med Stockholmsanknytning, vilket också var passande eftersom hon växt upp i västra Stockholm och varit bosatt i huvudstadens närhet i större delen av livet. Men hon har också anknytning till västra Värmland, den landsdel som inleder Vänner i nöd, vänner i död.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22