VANMAKT

Oct 21st, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till VanmaktAv Thomas Erikson
Damm 2013
ISBN 978-91-7351-794-2, 443 sid

Den engelske diplomaten William Smythe, placerad i Stockholm, råkar ut för en händelse som ingen familj bör kunna klara av med förståndet i behåll. Deras tio månader gamla  försvinner, till synes kidnappat. Till och med för en rationell och behärskad engelsman är detta något omvälvande och mysteriet tätnar när pojken bara några timmar sedan överlämnas till den brittiska ambassaden.

Lugnet hinner inte infinna sig innan samma sak upprepas. Den här gången försvinner pojken tillsammans med sin barnflicka och när händelseförloppet återkommer ännu en gång är det familjens tonårsdotter som försvinner. Det finns någon därute som vill demonstrera sin makt över familjen genom att för bort familjemedlemmar – för att sedan återlämna dem.

Polisen koppas givetvis in men människorövaren har sett till att inte lämna några spår efter sig.

Thomas EriksonDetta är Thomas Eriksons tredje roman med beteendevetaren Alex King i huvudrollen. Jag har inte läst de tidigare, Bländverk och Illdåd, (det kommer alltför många spänningsromaner i Sverige för att man ska hinna med dem alla) men om författaren skrivit lika engagerat och spännande som här bör jag nog göra det, eftersom förlaget utlovar att böckerna är fristående.

Även här engageras beteendevetare King som initialt har svårt att hitta en ingång i fallet och drabbas lätt ångest. Vad skulle egentligen hända om han inte kan hjälpa den drabbade familjen, vad skulle hända om kidnapparen lyckas gå vidare med sin plan? Den som ligger bakom är tydligen van att få sin vilja fram. Med detta som halmstrå börjar King agera.

Författaren Thomas Erikson är själv beteendevetare och ledarskapscoach.

INGER STRANDBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22