VÄND DIG INTE OM

Sep 18th, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Recension

Omslag till Vänd dig inte omAv Tove Alsterdal
Lind & Co 2016
ISBN 9789174616002, inbunden, 412 sidor

Tove Alsterdal tillhör landets absoluta elit inom genren kriminalromaner, kanske är hon den allra bästa. Hon ger ut sina böcker ganska glest: Kvinnorna på stranden (2009), I tystnaden begravd (2012) & Låt mig ta din hand (2014). Den senare fick mycket välförtjänt Svenska Deckarakademins pris som årets bästa svenska kriminalroman.

Alsterdal har gjort sig känd för sin extremt grundliga research och för att skriva om människor som känns riktiga och tämligen vanliga. De skulle kunna gå bredvid dig på gatan. Att hennes romaner är helt fristående, inga serier, bidrar naturligtvis också till att de tar längre tid att skriva. Hon måste alltid börja om från början. Hennes intressanta historier är alltid värda att lyssna på och hon blandar gärna svenska miljöer med utblickar över hela världen.

Dessutom har Tove Alsterdal noggrant undvikit att falla i genrens fällor. Hon har omsorgsfullt hoppat över de flesta schabloner och klichéer. Fast i den här boken tror jag hon skojar lite med läsarna genom att använda sig av en del av de vanligare. Hon har påfallande många cliffhangers jämfört med tidigare – När en polis går ut från kontoret lämnar hen ett hemligt dokument på skrivbordet till beskådan – En person blir oskyldigt misstänkt och måste själv bevisa sin oskuld – Någon som kan vara gärningsmannen talar till läsaren i insprängda kapitel, i presens – En hund på promenad med matte hittar lik. Hunden heter dessutom Gunvald, likt Konrad Sejers hund i Karin Fossums romaner, Kollberg. Humor!! Författaren kommer ändå undan med detta eftersom hon använder sig av dessa ibland slitna intrigvändningar på ett så slugt sätt att man nästan inte märker det.

Svante Levander flyttar till nya Beckomberga. Där byggs exklusiva bostäder som ska ersätta det välkända och beryktade mentalsjukhuset. Han blir knivhuggen till döds utanför affären. Eva, hans före detta fru, har smugit efter honom och blir själv nerslagen. Eftersom hon har stalkat honom blir hon naturligtvis misstänkt. Det enda vittnet är en romsk tiggande kvinna. Men hon kan inte hittas. Eva blir tvungen att själv försöka finna henne, ett farligt jobb visar det sig när hon som en sista utväg reser till Rumänien.

Samtidigt gör några pojkar ett makabert fynd i närheten av det gamla sjukhuset. Är det gamla eller nya lämningar? Det förflutna och nuet vävs ihop på ett obehagligt men kittlande sätt, precis som det brukar vara i Alsterdals böcker.

Författaren har återigen lyckats skapa en bladvändare, denna gång i ett något högre thrillertempo än tidigare. Karaktärer och miljöer är så väl gestaltade att läsaren får åka med på den spännande resan. Spänn fast bältet och LÄS!!

NISSE SCHERMAN

Tove Alsterdal

Tove Alsterdal. Foto Annika Marklund

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22