VÄNASTE LAND

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Åke Edwardson
Norstedts 2006

Boken börjar med ett trippelmord som tycks ha ritualistisk innebörd. I en närbutik i ett mångkulturellt bostadsområde i Göteborg hittas tre döda män och deras ansikten är bortskjutna. Erik Winter och hans team försöker hitta ledtrådar i området men möts mer eller mindre av kompakt tystnad. Detta gör att kraftmätningen mellan den så ofta språksamme och taltydande Winter och hans ovilliga objekt leder till en för författaren ovanligt lång startsträcka.

Det dröjer innan den riktiga spänningen infinner sig, men på något sätt känns det som om Edwardson har en avsikt med detta. Han tycks vilja finna en variant på det språk han – och för all del många av hans kolleger brukar använda.

Tyvärr ger hans intentioner med språket att boken känns ganska tung att läsa. Hans musikaliska (musik är ju ett tema- och förhållandeskapande inslag i Edwardsons romaner) sätt att närma sig Winters sätt att tänka. Här blir det aning muzak i långa intetsägande och ganska tjafsiga dialoger där saker och ting upprepas .

Hans inre monologer tyder på en ilska hos författaren, en ilska som förvisso funnit där i tidigare romaner, men som nu blommar ut än mer. Jag är inte tvärsäker på att det är av godo för kompositionen, i stället känns det som om det blir tjat i stället för gestaltning.

Men hans beskrivning av kulturkrockandet i Göteborgs norra förorter blir ändå något för läsaren att sätta tänderna i och man får ut något av tuggandet.

Åke Edwardson är en egensinnig författare, inte alltid så lättsmält, men han har en vilja att säga något väsentligt.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22