VÅLLANDE

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Scott Turow
Personal Injuries 1999
Översatt av Lennart Olofsson
Natur och Kultur 2000

Det har var en långsamt skridande bok, stundtals outhärdligt långsam. Amerikanska bästsäljande thrillers brukar vara fyllda av action. Det finns inte mycket sådant i Scott Turows böcker. Skulle kunna kortas, hade jag tänkt skriva, intressant men för lång.

Men när författaren själv fick förklara, under sitt stockholmsbesök, har jag ändrat mig. Visst, den är fortfarande långsam, men det är författarens avsikt. Han vill nämligen också vara pedagogisk. Verklighetens juridik är inte sådan som vi ser i tv-serier och filmer. Det är en långsam process, med möda om detaljerna.

Och så vill Scott Turow visa upp den i böckerna. Där finns inte heller renodlade hjältar och skurkar, ädelmodiga rättvisans förkämpar. Människorna är som de flesta, med både goda och dåliga sidor.

Vållande handlar om korruption bland ett antal domare i en tingsrätt. Skadeståndsadvokater (varav det finns många i USA) kan få de domslut de önskar genom gåvor till rätt personer, gåvor som så småningom hamnar hos några domare och hos rättens högste chef.

FBI får upp spåret på en sådan advokat, han pressas (med sjuk hustru han inte vill överge för fängelset) att spela med för att få fast skurkarna. Han företräds av en annan advokat, historiens berättare. Som ”förkläde” får han en kvinnlig FBI-agent, och de personliga relationerna mellan dem (nej inte som ni tror) är väl så intressanta för läsaren.

Vi vet alltså från början vilka som är skurkarna, vi får följa FBIs och åklagarens arbete med att ordna fällorna så att bevisen skall hålla (och budgeten).

Det går långsamt, men är spännande på flera plan: skall den komplicerade komplotten klaras, vilken dom får den nu samarbetsvillige skurken, hur klarar sig de inblandade personerna i den härva av tilltufsad tillit som vävs mellan alla de olika yrkesrollerna och privatpersonerna?

Naturligtvis: trots att vi från början vet förutsättningarna finns en rad överraskningar. Och man lär sig en hel del om amerikanskt rättsväsende.

Scott Turow är halvtidstorfattare och halvtidsadvokat. Han har i flera år varit åklagare, och han har det största förtroende för FBI som organisation (dock inte för alla enskilda agenter), särskilt i jämförelse med polisen i många storstäder.

Många amerikanska advokater är mycket konservativa. Inte Scott Turow. Under sitt framträdande i Stockholm sade han:

– Jag har aldrig hatat någon så mycket som Reagan. Jag hatade Nixon när jag var yngre och trodde inte någon kunde vara värre. Men Nixon hade i alla fall en avsikt med vad han gjorde. Reagan hade ingenting.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22