VÄLKOMMEN TILL MIAMI, DOKTOR LEAL

Apr 27th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Välkommen till Miami

Av René Vázquez Díaz
De pronto el doctor Leal 2008
Översatt av Elisabeth Helms
Ordfront 2009

René Diaz nya roman Välkommen till Miami, doktor Leal gavs ut i Frankrike förra året och belönades då med utmärkelsen Radio France internationella romanpris. Häromåret gav han ut den biografiska essän  Oliktänkaren över Artur Lundkvist (recenserad i DAST under papperstiden) och i fjol kom frispråkiga och omdebatterade roman Florina. Han är en mycket belönad författare. År 2001 fick han Region Skånes kulturstipendium. Han har en omfattande produktion bakom sig: Kärleksblommans ö, Förrädarens sista vinter, Stilla stad, Fredrika i paradis, Anteckningar i marginalen samt Berusad kyckling som handlar om mat och dryck från Kuba.

René Vazquez Díaz

René Vázquez Díaz föddes på Kuba 1952 och har sedan 1975 varit bosatt i Malmö. Han är medlem i styrelsen för Sveriges Författarförbund,  i Kulturrådets klassikergrupp samt i PEN-klubben. Han hatas av de grupper som är emot Fidel Castros och hans brors regim och har bara de senaste månaderna mordhotats två gånger.

Välkommen till Miami, doktor Leal handlar om läkaren Leal som kommer till Miami, Florida för att begrava sin lillebror efter att frun lämnat honom och tagit med sig barnen. I den amerikanska passkontrollen blir han förhörd av två män som tycks vilja veta allt om honom. Han släpps men känner sig bevakad och är säker på att telefonen är avlyssnad. Dessutom börjar han ana att det var något mystiskt med broderns död.

Han känner sig som en främling i Miami, men det gjorde han också i Havanna. USA:s hemliga krig mot Kuba känns av och han anar spioner överallt. De kubaner som emigrerat har förvandlats kulturellt och doktor Otto Leal inser att de flesta är vilsna och rotlösa och har falska illusioner om den amerikanska storstaden.

Detta är en roman om exilens villkor i ett USA som beskrivs som rått kapitalistiskt till skillnad mot värmen – och cynismen – på Kuba.

Man kan tycka vad man vill om författarens politiska hemvist, men det går inte att ta ifrån honom hans uttrycksfullhet och känsla för språkliga valörer.

JAN NYGREN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22