VÄLKOMMEN HEM

Jan 10th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till Välkommen hemAv Ninni Schulman
Forum, 2016
ISBN 9789137148090, inbunden, 510 sidor

I sin femte bok om journalisten Magdalena Hansson i Hagfors och om poliserna Petra Wiklander och Christer Berglund tar Ninni Schulman till ett gammalt välbeprövat tema. Klassåterträffen.

Det finns ett stort antal böcker och filmer som behandlar temat. Och varför inte? Det är ju för en kriminalroman en perfekt miljö. Oftast tilldrar sig återträffar på en väl avskild plats. Gamla vänner träffas efter flera år. Oförrätter som legat och gnagt kommer upp till ytan.

Det är Magdalena själv som blir bjuden på festen och hon tvekar länge om hon ska gå. Men till sist tackar hon ändå ja. Väl där ångrar hon sig. Alkoholen flödar och hon dricker själv för mycket. När spriten påverkar dem släpper tungornas band och många ”sanningar” sägs. Osämjan är påtaglig. Och frampå småtimmarna begås det naturligtvis ett mord. Hela upplägget kräver det.

Polisen får självklart svårt att reda ut var de olika festdeltagarna har befunnit sig under kvällen. Bristande nykterhet, mörker och en ovilja att samarbeta gör att arbetat försvåras dramatiskt.

Parallellt får läsaren följa Magdalenas, Petras och Christers egna familjeliv som inte är helt okomplicerade. Kanske är det detta som driver Ninni Schulmans böcker framåt. I alla fall får sidointrigerna ta stor plats, allra helst i denna bok.

Ninni Schulman tillhör en skara av författare, mestadels kvinnor, men inte bara, som gör en avsiktlig mix av kärnpersonernas familjeliv och intressanta kriminalhistorier, gärna med någon form av historisk koppling. Skillnaden mellan Ninni och de flesta andra är att hon gör det så mycket bättre, så mycket trovärdigare, och därmed mer intressant.

NISSE SCHERMAN

Ninni Schulman

Ninni Schulman. Foto Anna-Lena Ahlström

 

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22