VÅLDHANDLING

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Recension

av Margaret Yorke
Act of Violence 1997
Översatt av Britt-Marie Bergström
Rabén Prisma 1998

Som så ofta i Margaret Yorkes deckare är det två historier som går parallellt med varandra. Här är det dels en historia med ett antal tonåringar inblandade, dels en om en psykopatisk kvinna som tidigare dömt för ett knivmord på en kvinna vars make hon var älskarinna till. Mycket skickligt väver Margaret Yorke samman dessa personers öden och de närmar sig varandra mer och mer allteftersom handlingen skrider framåt.
Tonårshistorien tar sin början när ett antal grabbar objudna tar sig till en föräldrafri fest, som några av deras skolkamrater har. En av grabbarna har lånat sina föräldrars bil. När de ovälkomna gästerna börjar vandalisera huset där festen hålls springer en av pojkarna för att hämta hjälp hos en granne. Denne kastar på sig lite kläder och rusar iväg för att hjälpa den desperate ynglingen, men hinner bara komma till platsen för att snabbt bli knivskuren till döds.
Pojkarna som haft festen vet naturligtvis vilka förövarna är och vet till och med vem som utdelat det dödande hugget. Man vågar emellertid inte skvallra.
Psykopatkvinnan har kommit ut från avtjänat fängelsestraff och skapat sig en ny identitet samt ett nytt yrke.
Yorkes deckare kännetecknas nästan alltid av att det är lågmälda och utan brutalt och onödigt våld eller fula ord, vilket är berömvärt. Vad jag tycker tar ned betyget något är den orealistiska skildringen av polisens svaga och mycket veka förhörsmetoder vad gäller förhören av de inblandade skoleleverna. Jag tror inte att det kan vara så slappt i verkliga livet. I övrigt en mycket bra Yorke, som manar till eftertanke.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22