VALDA VERK AV T S SPIVET

May 4th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Valda verk av T S SpivetAv Reif Larsen
The Selected Works of T S Spivet 2009
Översatt av Niclas Hval
Forum 2010

Böcker om amerikanska myter dyker upp lite då och då, ibland förklädda och emellanåt väldigt rakt på sak. Nyligen läste jag Little Big Man av Thomas Berger och berättelsen om Tecumseh Sparrow Spivet och hans valda verk är också en del av den amerikanska självbilden. Fast det är stor skillnad på Crabb i Little Big Man och T S Spivet i Valda verk av T S Spivet.

Reif LarsenCrabb är något av en skojare, möjligen mytoman, medan Spivet är en genial, möjligen autistisk, tolvåring. Spivet växer upp med sin konservativa och lätt rubbade familj på en ranch i delstaten Montana där han läser allt han kan komma över. Och minns det.

En dag får han ett telefonsamtal från Smithsonian Institution med beskedet att han erhållit ett prestigefullt vetenskapligt pris och kallas därför till Washington DC för att ta emot det och hålla ett vackert tacktal.

Att åka bort från hemorten känns inte så svårt. Divide, där tågen inte längre stannar, är en usel håla. Enda nöjet är gamla svartvita westernrullar som vevas ofta, ofta på teven som står på dagarna i ända. Han vet var huvudstaden ligger. Att rita kartor, diagram och placera allt på dess rätta plats är nämligen hans stora passion. Han blir hobo efter att ha lyckats stoppa ett godståg med hjälp av en tuschpenna, kommer fram utsvulten och eländig men klarar av att hålla tal i lånad smoking.

Mitt i det som har likheter med en story av Mark Twain drabbas läsaren av mysteriet ”varför kallas 12-åringen till Washington”. Det hänger med ganska länge, men man glömmer det emellanåt eftersom man lätt fastnar i de många teckningar, tabeller och annat som överflödar bokens marginaler.

Detta är författaren Reif Larsens märkliga men mycket läsvärda debut. Norskättade Larsen föddes 1980 i Massachusetts och bor nu i New York och har försörjt som dokumentärfilmare.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22