VÅLD – EN HISTORIA OM KÄRLEK

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Joyce Carol Oates
Rape – a Love Story 2003
Översatt av Kerstin Gustafsson
Albert Bonniers 2005

Fem berusade unga män överfaller och kvinna och hennes dotter intill de storslagna fallen i Niagara Falls. Männen grips efter den ruskiga gruppvåldtäkten och ställs inför rätta. Men de har lyckats få fatt på en bra advokat som lyckas få dem släppta mot borgen.

Det är en grym liten roman där författarinnan penetrerar ett brotts sociala efterverkningar. Man känner igen en del av debatten om liknande saker i Sverige att offrets klädsel varit utmanande och att de gått hem längs en väg som inte varit alldeles riskfri.

Hon tar också upp vissa amerikaners fascinering för skjutvapen. Oates är närmast en manisk skribent – detta är hennes 22:a bok på svenska – och hon skildrar gärna USA:s mer kriminell a sidor (kanske är de mest representativa för det stora landet). Det är en tät och rätt kort bok men den innehåller mycket varav huvuddelen är avsedd att vara tänkvärt – och också blir det.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22