VÄKTARNA

Dec 20th, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Recension

Omslag till VäktarnaAv John Grisham
The Guardians, 2019
Översättning Kjell Waltman
Albert Bonniers förlag, 2021
ISBN 978-91-0-018136-9, inbunden, 379 sidor

Grisham när han är som bäst: juridiskt kunnig, ett viktigt rättsligt ärende förpackat i underhållnings- och spänningsform.

I en kommentar på slutet berättar han om bakgrunden, både till huvudpersonen och till rättsfall som inspirerat till romanens berättelse.

Huvudpersonen är både utbildad advokat och präst, och arbetar tillsammans med ett par andra eldsjälar på en verksamhet som tar sig an fall där de bedömer att dömda brottslingar egentligen är oskyldiga. Slarviga och rasbedömda polisärenden ger tydligen väldigt många dåliga domstolsutslag, och detta är varken den första romanen eller första faktaredovisningen om förhållandet i USAs juridiska system Läs min ledare i augusti). Det finns många organisationen som arbetar med sådana ärenden.

Huvudpersonen arbetar med flera fall samtidigt, och vi får följa utvecklingen med i sista minuten uppskjutna dödsstraff. Men det knepigaste är ett fall där en man är dömd för mord på en småstadsadvokat, enligt åklagaren beroende på att advokaten gjort ett dåligt arbete vid mannens skilsmässa.

Väl skildrat, sakta krypande spänning, inblickar i hur småstäder fungerar med mycket korruption.

Läs och lär, och gläds åt vår polis och våra domstolar.

LEIF-RUNE STRANDELL

John Grisham

John Grisham. Foto Michael Lionstar

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22