VÄGS ÄNDE

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Ulf Durling
Norstedts 2005

Det märkliga med Ulf Durling är inte vad han berättar utan hur han berättar det. På ett nästan smeksamt språk brukar han föra in läsaren i de mest hårresande historier. För de mesta bottnar de i något helt annat än man börjat ana i första kapitlet. Årets bok är inget undantag.

Lokala akutteamet vid psyket i norrort har mycket att göra. Och de får höra mycket. Somligt är svårt att tro på. Som att en man (före detta alkoholist dessutom) har tjuvkikat in i ett hus och fått se ett barnamord begås. Men intresse väcks och resulterar i en undersökningsodyssé (ett annat vanligt grepp i Durlings produktion) till så varierade svenska orter som Varnhem, Järvsö och Endre på Gotland. Under färderna lirkar doktor Durling i oss nödvändiga kunskaper om bokens befolkning.

Årets bok är Durlings femtonde sedan genombrottet med debuten Gammal ost 1971. Det var en rolig bok och det är glädjande att författarens humor är intakt så här många år efteråt. Och nog ligger det väl också en sorts humor i det bedrägeri som iscensätts här.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22