VÄGEN MOT BÅLBERGET

Feb 22nd, 2013 | By | Category: 2013-02 feb, Recension

Omslag till Vägen mot BålbergetAv Therése Söderlind
Wahlström & Widstrand 2013
ISBN 978-91-46-22215-6, inb, 590 sid

I debutromanen Norrlands svårmod berättade Therése Söderling detaljerat och precist om norrländsk glesbygd. Det gör hon här också fast i en historia som utspelar sig på två vitt skilda tidsplan – de sista decennierna under förra århundradet och under häxprocesserna på stormaktstidens 1600-tal. Och hon är skicklig när det gäller att gestalta familjerelationer, man tror på dem oavsett modern tid eller sekler bakåt.

I modern tid beskrivs Jacke och hans dotter Veronica som upplever en frustrerande tid. Det som ger dem ett gemensamt intresse är Bålberget, den plats där kvinnor avrättades för att de rest till Blåkulla där de bolat med Djävulen. Veronica sysslar med ett skolarbete om denna ruskiga plats och skräms av tanken på att hennes släkt kan ha varit med om att döma oskyldiga kvinnor till bålet. Man kan le nostalgiskt åt beskrivingen av en tid då man tyckte att två kronor litern för bensin var dyrt och åt den tidstypiska leken med det magiska glaset.

I dåtid berättar Söderlind om Malin som lyckas undkomma en dödsdom och om Olof som finner sig tvingad att vittna mot sin mor.

Författaren har gått till verket med stora ambitioner och i stort har hon lyckats att skriva en stark och fängslande berättelse även om den i vissa stycken har smak av ungdomsroman. Inget ont i det. Men ambitionen har också gjort att boken blivit mycket lång. Kanske skulle den ha vunnit på att koncentreras mer, men det är egentligen en randanmärkning. Men man ger sig – kanske inte på nåd och onåd, men ändå – inför gestaltningen av den oerhörda makt kyrkan hade i förgången tid och om relationer mellan äldre och yngre generationer. Allt berättat på ett levande språk, oavsett tidsepok. Kanske är Söderlind allra bäst när hon skriver om 1600-talet. Då blir texten mustig och gestaltningen av personerna särskilt pregnant.

Therése Söderlind föddes 1965 och växte upp i Höga kusten i Ångermanland. Hon har också bott i södra Afrika och i Vietnam, där hon studerat och arbetat med bistånd. Numera bor hon i Uppsala.

KJELL E. GENBERG

Therése  Söderlind

Therése Söderlind. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22