VAD NATTEN DÖLJER

Nov 8th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till Vad natten döljerAv Dean Koontz
What The Night Knows 2010
Översatt av Sabine Söderlund
Bra Böcker 2011
ISBN 978-91-7002-930-1, inb, 383 sid

För låg tid sedan mördade Alton Turner Blackwood fyra familjer och tjugo år senare dödar en ung man sin familj på ett likartat sätt. Mordutredaren John Calvino tillhörde en av familjerna som dödades av Blackwood – hans föräldrar och systrar blev offer – och han var själv, då 14 år, den som avlivade mördaren.

En memoarbok ger Calvino (och läsarna) insikt i en dysfunktionell familj, faktiskt i hur man skapar en mördare.

Här tar rationaliteten slut. Vidskepelsen börjar. Calvino blir efter en upplevelse övertygad om att en människan inte bara kan dö … utan också återvända. Därför är han nu säker på att hans egen familj är i farozonen.

Dean KoontzDet är ett mardrömslikt scenario Koontz målar upp. Han gör det med sedvanlig snärt (nå, alla hans böcker har inte varit höjdare, men språket har han alltid hanterat väl) och om man sväljer utgångsläget som inbegriper ett förhör med en yngling på ett mentalsjukhus blir det spännande och skrämmande. Finns det man kan skymta i ögonvrån?

Små, små bitar fogas samman till ett Lego som blir en blandning av fantasy, skräck och hårdkokt kriminalroman. Saknar man ”den rätta tron” är risken stor att man kommer att uppfatta många av människorna som skildras som orealistiska.

Lite förvirrande kan också de ideliga perspektivbytena bli.

Men de som älskar Koontz bryr sig sällan om vad som är realistiskt eller inte – huvudsaken är att boken är underhållande. Här finns numerologi, den alltid förekommande Golden Retrievern och trivsamma ögonkast i riktning mot gamla B-filmer. Full fart från början men så kommer avsnitt som är förunderligt stillastående.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22