VAD DE DÖDA VET

Apr 22nd, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Vad de döda vetAv Laura Lippman
What the dead know 2007
Översatt av Tess Risheden
Prisma 2008

Vad de döda vet har en listig intrig och man överraskas av upplösningen. 1975 försvinner tonårssystrarna Heather och Sunny Bethany spårlöst på ett shoppingcenter i Baltimore. Polisen lägger ner stor möda på att hitta dem men allt är förgäves och försvinnandet blir ett “cold case”. Föräldrar och vänner måste leva med ovissheten och traumat att inte ha en grav att besöka. I tidningarna blir fallet en följetong men spåren leder aldrig till någonting.

Trettio år senare kör en kvinna av vägen, kolliderar med ett annat fordon och grips av polisen för smitning. I förhör påstår damen att hon är Heather Bethany. Sen kräver hon advokat och säger inte mer.

Laura LippmanLippman berättar historien i episodform, en liten bit i taget där avslöjandena sprids över tid. Det blir en nästan oöverskådligt pussel och när slutet after nära 400 sidor äntligen kommer får man en känsla av att det är nödvändigt att läsa om alltsammans.

Den rätt långsamma handlingen bärs av mor och far Bethany, en pensionerad polis som drabbats av utredningen av försvinnandet, en journalist, en socialarbetare och en advokat.

Laura Lippman är 47 år gammal och före detta journalist som i nio böcker skrivit om den ogifta irländsk-judiska privatdetektiven Tess Monaghan. Hon är vad man i USA kallar en mid list-författare som säljer hyfsat (några tiotusental exemplar) utan att hamna på bästsäljarlistorna.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22