VACKRA DAGAR

Dec 15th, 2020 | By | Category: 2020-12 dec, Recension

Omslag till Vackra dagarAv Joyce Carol Oates
Beautiful days, 2018
Översättning Nille Lundgren
HarperCollins Nordic, 2020
ISBN 978-91-509-6162-1, inbunden, 381 sidor

Vackra Dagar är en novellsamling där varje novell publicerats tidigare i olika tidskrifter men nu som helhet. Försättsbladet är en bild av Edward Hopper och den liksom titeln beskriver i sig vad dessa noveller handlar om. Illusionerna.

Vi får som vanligt möta en mästerlig hantering av alla motsägelser och mörka skikt i den mänskliga naturen. Joyce Carol Oates är en stark röst och kritiker av det amerikanska samhället i stort när hon med kirurgisk skärpa avslöjar och vrider om individers val och föreställningar.

Här finns otroheten i fria relationer, godtrogenheten som blinda fläckar i förhållanden, sorg och förluster, skam, skuld. Blicken väjer aldrig undan. Varje novell blir ett eget universum inför människan.

Som helhet tycks hon rikta in sig på hur människor utnyttjar varandra som redskap. Individualismens särart. Västerlandets ok och naturligtvis det amerikanska samhällsbyggets mörka baksida. Berättelserna kretsar kring den ensamhet och utsatthet som uppstår i ett sådant livssammanhang. Människan i parallella världar.

Det blir så ofta rent surrealistiskt i Joyce Carol Oates händer , när hon vrider om scenerna och förvirringen blir total, vad händer ??? Återkommande tema är här akademiska världar, universitet, medelklass. Hon utforskar självbedrägeriet, idealiseringarna men tar också upp tidens frågor om vetenskap, abortfrågan, rasismen, konsten. Den sista novellen är mycket aktuell. En icke namngiven president och en gravplats.

Joyce Carol Oates är en fantastisk författare med en till synes outtömlig förmåga att öppna för fantasins irrgångar i vanlighetens fasader, något som väcker både obehag och beundran.

Det känns som om novellen är en bra form för hennes historier och som läsare hinner man återhämta sig efter knytnävsslagen.

Jag tror att det finns många hängivna Carol Oates entusiaster som kan njuta av Vackra Dagar och nya läsare som kan få upptäcka fantasins, fiktionens stora betydelse i att förstå vad detta med Människa egentligen innebär.

GUNILLA LINDBLAD

Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates. Foto Dustin Cohen

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22