V IS FOR VENGEANCE

Feb 27th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till V is for VengeanceAv Sue Grafton
Mantle 2011

Sue Graftons första bok i alfabetsserien om Kinsey Milhone, A is for Alibi (A som i Alibi), kom 1982 och var på 238 sidor. Den aktuella romanen omfattar 437 sidor. Detta faktum illustrerar väl tendensen att deckarna blir allt längre. Bättre? Tveksamt! Snarare vill jag säga att Grafton håller stilen. Hon arbetar troligen mer med sina texter nu; det har blivit längre mellan böckerna.

Vad som hänt är att Grafton komplicerar böckerna genom att inte nöja sig med Kinseys jag-berättande. Här får vi dessutom följa Dante och Nora och ett par till. Därigenom får läsaren veta fakta som Kinsey inte känner till, dock inte allt. Boken är spännande till sista sidan.

Sue GraftonDante är ledare för ett brottsimperium som bland mycket annat ägnar sig åt att låta stjäla kläder som sedan passerar flera led innan de säljs vidare. Kinsey börjar nysta i härvan sedan hon fått i uppdrag av en man att ta reda på vad som hände när en kvinna hoppade från en bro. Var det självmord som polisen hävdar? Kinsey var tidigare vittne till att just denna kvinna stoppade på sig en mängd kläder i en butik.

Dante har en misslyckad bror, som är pappans ögonsten. Pappan propsar på att denne ska få mer kvalificerade uppgifter inom företaget. Det blir inte så lyckat.

När polisen är på väg att avslöja Dante och hans affärer flyr han, något han planerat i detalj.

Vid sitt sista möte med Kinsey knäckte han hennes näsa. Ett par veckor efter flykten får hon en penningsumma som plåster på såren och ett kassettband med en inspelning av ett samtal mellan Dante och en polis som Kinsey misstrott. Detta band ser Kinsey till att  publicera – hennes hämnd!

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22