UTVANDRARKVINNOR

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Ulf Beijbom
Norstedts 2006

För 100 år sedan, och mer ändå, var Sverige sannerligen inget paradis för kvinnor. Landet var makalöst konservativt, fattigt och mansstyrt, en tjänare blev slagen om husbonden var missnöjd med uppförande eller arbetsprestation. Befolkningen växte i slutet av 1800-talet och i början av förra seklet, kvinnoöverskottet blev allt större och kvinnornas frustration över sin situation ökade. Pigor, industriarbeterskor och arbetslösa såg Nordliga Amerika som en frestande utflyktsort. Andra hade rest och breven från dem, liksom utvandringsagenternas lockrop, blev oemotståndliga för många.

Ulf Beijbom, som varit chef för Svenska Emigrantinstitutet, har skrivit en tjock och väldokumenterad berättelse om några av de kvinnor som sökte lyckan i USA och ibland fann den. Där fanns inte någon legohjonsstadga och de som sökte hushållsarbeten behandlades som medmänniskor. Inte heller såg man till det kvinnoförakt som frodades i det gamla landet.

The Swedish Maid var ett honnörsord, men tiderna förändrades även på andra sidan Atlanten och den svenska hushållerskan blev slutligen ersatt av en svart kvinna som inte ens fick bo hos sina arbetsgivare.

En mycket givande bok för alla som har någon släkting eller bekant i det stora landet i väster.

BARBRO LUNDBORG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22