UTSUDDADE SPÅR

Nov 13th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till Utsuddade spårAv Dror Mishani
The Missing File 2011
Översättning Nils Larsson
Brombergs 2013
ISBN 9789173374040, inb, 319 sid

”En liten fågel viskade i mitt öra att du var intresserad av varför det inte skrivs några detektivromaner i Israel. Stämmer det? Har jag rätt eller fel?”
Avraham ryste, Shin Bet hade väl inte dolda mikrofoner i polisens förhörsrum, de avlyssnade väl inte utredarnas telefoner. Det var omöjligt. Någon inom poliskåren måste ha berättat det för honom.

”Vad då?” frågade Avraham. ”Jag förstår inte riktigt”

”Jo, det var en sångfågel. Så hör på nu: Vi har haft ett viktigt möte och diskuterat frågan och vi har nu ett officiellt svar till dig. Vill du höra vad det är?”

Nej tänkte Avraham. Det vill jag inte.

”Svaret är att polisen i Israel bara är ansvarig för banala utredningar som ingen skulle göra sig besvär med att läsa eller skriva böcker om, och de flesta av polisens utredare är inte heller speciellt smarta. Shin Bet har hand om de viktiga utredningarna och ingen vet något om oss. Och de som vet något får inte säga ett knyst. Fattar du det, fattar du det?”

Citatet är ur en israelisk kriminalroman utkommen 2011, som översatts till svenska 2013. Det är också den första i sitt slag skriven av en israel, som undertecknad känner till. Personen som lägger ut texten om polisromanens frånvaro i Israel är medlem av Shin Bet, Israels säkerhetspolis, och vän till bokens huvudperson. Historien utspelar sig i dagens Tel Aviv, där Avraham är en helt vanlig polis, som utreder ett helt vanligt försvinnande. Han blir dock personligt engagerad och vill till varje pris lösa fallet.

En skötsam tonårspojke går en morgon hemifrån men kommer aldrig fram till skolan. Han är spårlöst försvunnen och dagarna går. Avraham måste åka till Bryssel på kurs mitt i efterspaningarna, men när han återvänder efter en i hans tycke helt bortkastad vecka, har inget nytt hänt. Det finns fortfarande inga som helst spår efter den unge Ofer.

Boken påminner mig mycket om Simenons Maigrethistorier. Mot en bakgrund av en brusande storstad går en polis envetet omkring bland vanligt folk med vanliga liv och vanliga problem. Det är en regelrätt polisroman men också en berättelse om människor i dagens Israel och därför dubbelt intressant. Författaren är född 1975 och arbetar på ett förlag i Tel Aviv. Utsuddade spår är hans första roman. Han planerar ytterligare två delar.

Boken är med bland Svenska deckarakademins nominerade titlar till 2013 års bästa översatta deckare.

BERIT ENGDAHL

Dror Mishani

Dror Mishani. Foto Yanai Yehiel

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22