UTPRESSNING

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Recension

Av Lynda La Plante
Cold Heart 1998
Översatt av Carla Wiberg
Richters 1999

Det här är inte Shakespeare precis, men det finns ett par drag som för tankarna till Hamlet. La Plante var en tid verksam i England (vem minns inte hennes I mördarens spår?) och i Utpressning stryker i stort sett varenda människa med.

Men på denna resa mot dödsriket får man sig en hel massa spännande saker till livs. Privatdetektiven Lorraine Page (polis som slutat efter att ha dödat en människa av misstag, före detta alkis, före detta prostituerad) hamnar i ett mordfall där offret, filmproducenten Harry Nathan, hittas skjuten i sin swimmingpool. Senaste hustrun misstänks och Page anlitas att om möjligt rentvå henne. Under resans gång får man veta en hel del om vad som pågår bakom de rikas stängda dörrar, om konstens betydelse för rikedom och hämnd, om återvunnen kärlek och förödande död.

Upplösningen är mycket ovanlig för deckare. Kanske är den konsekvent, kanske är det författarinnans uppgörelse med kriminalgenren. Den är dock sorglig i överkant, fast man får svar på alla frågor boken ställt.

Fy på sig. Lynda.

ROGER NORLÉN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22