UTAN NÅD

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Pelle Svensson
Carlssons 2005

Natten mot amerikanska nationaldagen 4 juli 1988 mördades på ett osmakligt grymt sätt en 18-åring och hans föräldrar på Åmseles kyrkogård av Juha Valjakkala och hans flickvän. Efter morden jagades de i stulna bilar genom Sverige för att till sist gripas i danska Odense.

Pelle Svensson, brottare och försvarsadvokat, har skrivit en bok om detta brott och en del av dess följder. Avsikten med den är enligt författaren att diskutera den lagändring som är på väg gällande hur livstidsdömda personer skall få nåd och bli fria.

Han menar att mekanismerna bakom svåra brott ofta förtigs, att det är psykopatiskt sinnade unga människor (Valjakkaala är hans bästa exempel) som blir de mest hänsynslösa mördarna.

Pelle Svensson är van vid att skapa rubriker och här har han gjort det igen genom att publicera bilder av de mördades kroppar på brottsplatsen. Han anser att det är nödvändigt för att hans teser ska nå bästa genomslagskraft.

Jag är inte ense med honom. En stor del av den 228 sidor långa boken består av dokument från rätten i faksimil.

Om Svensson avser att ta upp frågan om framtida nådefrågor i Sverige med detta fall som grund är han dessutom på fel sida om Östersjön. Juha Valjakka dömdes till livstids fängelse – i Finland.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22