URSPRUNG

Feb 16th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till UrsprungAv Diana Abu-Jaber
Origin, 2007
Översatt av Eva Johansson
Albert Bonnier Förlag, 2010

Ursprung är en kriminalroman att njuta av. Språket är sensationellt för genren. Huvudkaraktären är originell. Morden fungerar okej och är inte skildrade med bestialisk iver även om de är hjärtskärande och grymma. Tempot är stillsamt suggererande och det handlar om fingeravtryck.

Lena Dawson har en lyskraft hon inte är medveten om. Varje dag promenerar hon till kriminaltekniska laboratoriet i Syracuse i staten New York, i ett ruggigt vinterväder märkvärdigt likt vårt svenska. Det är isigt, mörkt, halt och hon undviker främlingar och vill inte ha förändring.

Diana Abu-JaberEtt ex ser till kontinuiteten tills en annan man, av en anan typ, lyckas bli sedd av den skira Lena som helst sitter och lyfter fingeravtryck i ett aldrig sinande intresse för ränder, streck och mönster. I fallet som hon blandas in i plågar hennes fantasier henne om vem hon egentligen är. Man blir intresserad och jag skriker högt NEJ! då Lena låter mapparna med ursprunget läggas i brashålet. Författaren bygger skickligt de hallucinerande ögonblicken som ger den här historien trovärdighet mitt i det fantastiska att ha en apa till mamma. Jag rekommenderar varmt Ursprung som sträckläsning.

HELENA SIGANDER

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22