UR FÖRTÄRANDE ELD

Sep 18th, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Recension

Omslag till Ur förtärande eldAv Paula Hawkins
A slow fire burning, 2021
Översättning Christina Mansicka
Forum, 2021
ISBN 978-91-37-50201, inbunden, 293 sidor

Paula Hawkins debuterade stort med Kvinnan på tåget, så det är inte konstigt att denna, hennes tredje spänningsroman, har just det påpekandet på omslaget, och att hon översätts omgående.

Hon skriver spänningsromaner, men minst lika mycket om trasiga personer och relationer. 

Här börjar det med att en ung man hittas mördad på kanalbåten där han bor. Det är kvinnan som bor på båten intill, en båt i mycket bättre skick, som upptäcker den döde. I baksidestexten sägs att det är tre kvinnor med kopplingar till den döde som är huvudpersoner, men jag vill lägga till en fjärde som på sitt försynta sätt också spelar en viktig roll i skeendet.

Det finns alltså en mordgåta, och poliser inblandade. Dessutom en anklagelse från en av kvinnorna att en känd författare stulit hennes livsberättelse och låtit den bli en framgångsrik deckare. Vi får läsa mellan kapitlen utdrag ur en bok.

De tre kvinnorna är skadade på olika sätt, och erkänner inte en för sig själva alltid vad som sker. Men deras liv trasslar in sig i varandra och polis och läsare får olika funderingar på om någon av dem begått mordet.

Här finns i botten tragedier av olika slag som präglar deras liv. Även utan ett mord hade det blivit en spännande roman. Kanske till och med mer spännande…

Ett extra plus för den lilla kartan över området i London, Islington och Regents kanal.

LEIF-RUNE STRANDELL

Paula Hawkins

Paula Hawkins. Foto Phoebe Grigor

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22