UR DUNKLA DJUP

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Helena Brink [pseud]
Bra böcker 2000

Det här är en lång, lång roman (ja, den borde ha kortats en del) som börjar väldigt bra, är mycket välskriven, stilistiskt skicklig med många fina formuleringar. Det som talar emot den är längden – hela 552 sidor – och det gör att boken känns nötig mot slutet. En roman av detta omfång för naturligtvis ett omfattande persongalleri, men flera av personerna blir gestalter som man gärna drar sig till minnes efter läsningen – huvudpersonerna Kajsa och Olle Linder, bondefamiljen som bor i närheten för att nämna några – och den skånska landsbygden är en i många stycken intressant och tilltalande miljö.

Brink pseudonym för man och hustru – är duktiga berättare med förståelse för hur man hanterar det episka materialet.

Ur dunkla djup är stundtals mycket spännande. Men längden gör att det blir ganska långt mellan de reella spänningsmomenten. Vilket är synd, för Brink har en talang för berättandet som är riktigt ovanlig. Jag kan också tänka mig att folk bosatta i Skåne har större behållning av miljöskildringarna och personbeskrivningarna än en asfaltsblomma som stannat på Söder i Stockholm kanske alltför länge.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22