UPPVIGLAREN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Bo R. Holmberg
Alfabeta 2006

Polisöverkonstapeln Gustav Morell och hans medhjälpare, tattaren och förre fängelsekunden Levi Bengtsson arbetar i Örnsköldsvik i slutet av 1800-talet och får ett mystiskt mord att utreda. En sågverksarbetare har dödats med kniv, hustrun erkänner dådet och hamnar i fängelset i Härnösand. Morell tvivlar dock på hennes skuld. I en parallellhandling – den som gett boken dess titel – försöker en misslyckad och illa åtgången agitator förgäves få sågverksarbetarna att kämpa mot kapitalismens förtryck.

Kung Oscar II väntas till köpingen Örnsköldsvik där pamparna hoppas att kungen ska ge platsen stadsrättigheter och järnväg. En ung arbetare har tagit till sig agitatorns budskap och bestämmer sig för att försöka mörda kungen när majestätet kommer. Uppviglaren kallas historisk kriminalroman men det är det historiska bedrövliga bostäder där kvinnor sliter ihjäl sig och arbetsplatser där sågverksarbetarna hunsas – som blir mest spännande. Här finns fyllesvin, prostituerade och köpingens styresmän och alla skildras med stor trovärdighet och med ett språk som är olikt resten av vad man får läsa i svensk kriminallitteratur. Man får ett intryck av att Holmberg funderat på att skriva en stor episk bok i Victor Hugos anda men tappat orken på halva vägen. Det borde han inte ha gjort.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22