UPPVÄXTÅR I BLEKINGE

Apr 15th, 2019 | By | Category: 2019-04 apr, Recension

Omslag till Uppväxtår i BlekingeAv Gudrun Winfridsson
Norrbagge, 2019
ISBN 978-91-519-0251-7, dansk band, 205 sidor

”Elva noveller” står det på omslaget (där ett gammalt fotografi får mig att gissa att det är författaren som barn som står där). Jag skulle säga nio noveller, en personhistorisk artikel och till slut en slags essä.

Alla texterna handlar om en by i Blekinge, men berättelserna från förr (1850-tal) till drygt hundra år senare är lika läsbara och läsvärda också för den som aldrig satt sin fot i landskapet. Det är skildringar av främst unga kvinnor, flickor, som växer upp i en tid som verkar avlägsen, fast det inte är så länge sedan, vilket den avslutande essän understryker. Där ger ett antal fotografier underlag för tankar kring hur det moderna Sverige växt fram.

Huvuddelen är porträtten av ett antal flickor och unga kvinnor, en av dem finns med i flera noveller, i olika åldrar.

Även jag är så gammal att jag upplevt skolans potatislov på 1950-talet, då också vi läroverkselever skickades ut för att hjälpa närliggande lantbrukare att ta upp potatisarna. Men lika arbetsamt som skildringen i novellen (med just titeln Potatislovet) var det inte.

Det är en lättläst och i stort stillsam bok med ett par undantag, en spännande novell om en försvunnen kassabok och så artikeln om den unge mannen som var spanienfrivillig och stupade i kampen mot Franco.

Novellerna har en hel del fakta, och det finns källförteckning i slutet, plus en liten ordlista som hjälp för blekingskan.

Dast ägnar sig mest år spänningslitteratur men vi gillar ju också att det finns författare och förlag som vågar sig på att ge ut noveller. Författaren här (som för den nu så viktiga transparensens skull jag känner som journalistkollega) debuterade dock med en deckare, Döden på verket. Efter den har hon skrivit en roman om en kvinna som arbetar med kolerasjuka, Sjukvakterskan. Huvudpersonen där finns med i den första novellen, Kvinnans lott.

LEIF-RUNE STRANDELL

Läs en av novellerna, Bokmysteriet

Gudrun Winfridsson

Gudrun Winfridsson. Foto Georg Kristiansen

Författarens webbplats: https://www.winfridsson.se

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22