UPPTAKT PARIS

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Robert Ludlum och Gayle Lynds
The Paris Option 2002
Översatt av Martin Olsson
B. Wahlströms 2005

Robert Ludlum (1928-2001) hade i över 30 år närmast en särställning bland världens thrillerförfattare. Böckerna handlar ofta om den lilla människans kamp mot mäktiga motståndare. Så är fallet även denna gång. I ett vårligt Paris exploderar en bomb som totalförstör ett av Pasteurinstitutets laboratorier. Detonationen dödar bland, andra professorn Èmile Chambord som är inblandad i utvecklingen av den första biologiska datorn – DNA-datorn.

Den tycks ha hamnat i orätta händer. Plötsligt försvinner amerikanska jaktplan från radarn och kommunikationssystem slås ut.

Bara en jättedator kan åstadkomma sådant. Detta är en story med typiska Ludlumska kännetecken (att han samarbetat med Gale Lynds märker läsaren mycket lite av).

Den hemliga utredningsenheten Covert-One skickar sin agent Jon Smith till Paris med uppdraget att hitta den biologiska datorn och de människor som tagit över den.

Om han inte klarar det står världen försvarslös. Listan över tänkbara konspiratörer är lång – rebeller i olika länder, till och med en fransk kommendör för NATO är misstänkt. Inte ens Smiths hemland USA slipper misstankarna.

Ludlum vore inte Ludlum om hans huvudperson hade det lätt. Inte nog med att han måste flänga mellan kontinenter i jakt på svaret, har blir också nersvärtad.

Ludlums tes är att varje vetenskaplig framgång innebär ett potentiellt hot, men som alltid framför han den på ett sätt som saknar all subtilitet. Om storsläggan kan användas ska storsläggan fram.

Upptakt Paris är tredje boken i serien om Covert-One och det amerikanska förlaget säger att de har fler manus på lager för postum utgivning. Det lär alltså dröja innan Robert Ludlum får vila i frid i sin grav. För min del får han gärna ånga på – hans böcker är oerhört spännande, mer på grund av fantasirikedomen än av våldet.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22