UPPSÅT

Nov 1st, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till UppsåtAv Ulla Bolinder
Sivart Förlag 2010

En originell roman. Jag påminns om Dorothy Sayers Documents in the Case. Hos Sayers är dokumenten i huvudsak brev, medan Bolinder redovisar förhör, intervjuer m. m.

Först tyckte jag att denna berättarteknik var konstlad, eftersom jag är van vid att fakta presenteras av en berättare, en polis eller någon av de inblandade. Efter några tiotal sidor rycktes jag med och insåg att detta sätt att presentera fakta ställer samma krav på mig som på de utredande poliserna.

En kvinna blir brutalt knivmördad på sin arbetsplats, ett sjukhus. Vilket är motivet? Vem är mördaren?  Polisen famlar i mörkret, genomför ett otal förhör för att om möjligt hitta en förklaring i kvinnans liv, få fram vittnen.

Ulla BolinderPåfallande är hur mycket av materialet som inte bidrar till gåtans lösning. Vittnena pratar ofta om allt utom det viktiga, tar chansen att utgjuta sig om den dåliga sjukvården eller framhålla hur illa de behandlas av chefer och arbetskamrater. Att hitta de fakta som kan leda till att mördaren blir fast är svårt. Upplösningen blir överraskande men trovärdig.

Den som accepterar den splittrade framställningen får säkert utbyte av Uppsåt. Den som vill ha en mera konventionell kriminalhistoria ger troligen upp.

Den läsare som är öppen för något nytt blir glatt överraskad.

BENGT HEURLIN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22