UPPRORET

Jun 2nd, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till UpproretAv Simon Scarrow
The Eagle and the Wolves 2003
Översatt av Bodil Bergh
Historiska Media 2011
ISBN 978-91-86297-55-8, 384 sid

Efter att i flera böcker låtit Cato och Macro lufsa runt i Mellanöstern har förlaget på senare tid låtit Scarrows serie komma tillbaka i någorlunda ordning. Böckerna börjar ju utspela sig under den romerska ockupationen av Britannien och Upproret är nummer fyra. Centurionerna Cato och Macro är pålitliga officerare i legaten Vespasianus (mest känd för att han lät uppföra pissoarer i Rom) armé.

Simon ScarrowDenna sommar år 44 (fast det visste förstås romarna inte att det var) är den brittiska ön i upprorsstämning. Druiderna och deras efterföljare vill ge Rom på nöten och Vespasianus räds att de ska få de annars fredliga atrebaterna och dess åldrande ledare Verica med i en revolt.

Han skickar sina två duktiga centurioner att träna Vericas armé, som visar sig vara snudd på oduglig. Med dem ska de försöka kämpa mot betydligt bättre utrustade och listiga krigare.

I Scarrows tidigare böcker har det alltid funnits fula fiskar som konspirerat mot Cato och Macro. Så även denna gång.

Men den gamle läraren Scarrow skriver bra och spännande (översättningen är också den MVG) och i slutet av boken berättar han om bakgrunden till Vespanius bedrifter i Britannien.

JAN NYGREN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22