UPPKOMLINGEN

Nov 13th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till UppkomlingenAv Tomas Blom
Historiska Media 2011
ISBN 9789186297787, inb, 350 sid

Detta är första delen av en romantrilogi, KUNGLIGT BLOD, som utspelas under Gustav Vasas och hans söners tid.

I centrum står två jämnåriga ungdomar, Hans och Margareta, och den något äldre Gustav, den blivande kungen. Vi får läsa om händelserna, t.ex. Stockholms blodbad,  ur grodperspektiv, och det som sker i det stora sammanhanget förutsätts vi veta. Den första delen påminner mig om Olov Svedelids betydligt kortare historiska ungdomsböcker som Slottet brinner och Mor är ingen häxa.

Tomas BlomHans tvingas gå i landsflykt och hamnar i Tyskland, kommer i kontakt med vederdöparna. Den delen av boken påminner om en pikareskroman; händelserna hakar raskt i varandra. Hans liv går i vågor, upp och ner, från det ena äventyret till det andra.

När han återvänder till Sverige ramlar han in i ett mordförsök, man planerar att spränga kungen. Han avslöjas och hamnar i fängelse men benådas och får fly igen. Under seglatsen mot utlandet hoppar han överbord. Mot döden?

Boken engagerar mig inte. Den känns ytlig, personerna blir inte levande. Det förvånar mig som tidigare med glädje läst romaner av Cederborg och Widding, för att nämna några av Bloms föregångare.

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22