UPPGÖRELSEN

Jul 4th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till UppgörelsenAv Dan Buthler & Dag Öhrlund
Massolit Förlag 2013
ISBN 9789187135187, inb, 468 sidor

Så var det då dags för den av många efterlängtade fjärde delen om psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke och hans ständige antagonist kriminalkommissarien Jacob Colt. Ryktet har sagt att nu skulle den slutliga bataljen stå, och titeln på boken antyder ju också det. Om det blir så kan jag naturligtvis inte avslöja, det skulle förstöra spänningen för många.

Bokserien har en stor och stadig läsarkrets. Psykopater har alltid fascinerat. Alltifrån monstret i Keplers böcker till Hannibal Lecter. Vi vill gärna läsa om de allra mest onda människorna, men vi vill naturligtvis inte träffa dem i levande livet.

Silfverbielke överträffar till och med sig själv i denna bok, när han lagom till jul även blandar in kommissariens familj för att utkräva den hämnd som han så hett eftertraktar.

Det blir som vanligt olidligt spännande. Boken är verkligen svår att lägga ifrån sig. Polisen står maktlös och Jacob Colt är frustrerad eftersom han inte får leda utredningen. Hans familj är ju involverad.

Buthler och Öhrlund (och Silfverbielke) väver en intrig som nästan är värdig en Jo Nesbø. Psykopatens planer är komplicerade men intelligenta. Kanske är det därför som han aldrig har åkt fast.

I mitt tycke har böckerna stadigt ökat i kvalitet. Kanske är det igenkännandet som skapar det, men jag tror mer på att författarna utvecklas. Det har blivit fler kvinnor med i handlingen och de familjerelaterade beskrivningarna har fått ta mer plats. Bra!

Men trots allt är ju detta i första hand en gastkramande thriller. Det är mycket nervpåfrestande när galningen lyckas med gärning efter gärning. Läskigt bra!

NISSE SCHERMAN

Buthler och Öhrlund

Buthler och Öhrlund. Foto Knut Koivisto


Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22