UPPFOSTRAD AV MÄN

Sep 19th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Uppfostrad av mänAv Christina Jutterström
Natur & Kultur 2010

När jag nu tänker tillbaka på mitt ganska långa och syndiga liv och tänker skriva mina memoarer är det mycket som jag funderar över. T ex en ovanligt begåvad tjej som jag lyckades reta upp i början av 1960-talet. Jag höll på att spela in min tredje, misslyckade film Ur Askan i Elden, när hon dök upp, utsänd av Östgöta Correspondenten. Hon gjorde ett lysande reportage under signaturen Chrisse och vi blev goda vänner. Detta fram till dess jag, förmodligen påverkad av brända och destillerade drycker, gapade om poliser som jag var arg på efter en incident i Uppsala.

Flickan blev rosenrasande för att hennes far var poliskommissarie och hon gav mig en rejäl och säkerligen rättvis utskällning. Som jag minns detta var det Christina Jutterström, som ju sedan gjorde en enorm karriär och blev chef för Dagens Nyheter, Expressen och Sveriges TV.

Christina JutterströmNär nu Christina Jutterström har kommit med sina memoarer Uppfostrad av män läser jag dem med dubbelt intresse. Var hon den unga journalist som jag varit skyldig en ursäkt i nära ett halvt sekel? Av memoarerna framgår dels, att hon hade ett sommarvikariat på Östgöta Correspondenten och dels att fadern var poliskommissarie. Det verkar som om det är hon och är det så framför jag min ursäkt här och nu. Förlåt, jag var ung och dum! Nu är jag i varje fall inte ung …

Boken om Christina Jutterströms liv är välskriven, intressant och underhållande. Hon börjar med en upplevelse på det gamla sommarstället. Den stränge fadern har blivit gammal och har ramlat och han gråter. Hennes stora stränga pappa är förvandlad till ett ynkligt knyte.

Hon minns hur sjuk hon var som liten. Professorn på Uppsala Akademiska sjukhus sade 1947 att “något hopp för Christinas tillfrisknande knappast fanns”. Det gör att den vuxna Christina Jutterström känner sig leva på nåder.

Familjen gör en klassresa från proletariatet till högsta maktställning. Redan pappan får ju mycket makt som hög polis. Det är viktigt för honom, han har ett starkt kontrollbehov. Det gjorde honom hård, när dottern vid 17 års ålder trodde hon var gravid blev han rasande och sa “inte en unge över min tröskel”. Men dottern tar vid och klättrar vidare. Det är inte på något sätt i sig unikt, att barn gör så. Det speciella och märkliga är att en kvinna når de högsta positionerna.

För min del kan jag fundera över värdet att nå dessa positioner. Jag växte upp i ett slott och hade en far som ägde allt man såg och bestämde över alla som bodde där. När jag ärvde en massa pengar hatade jag makt och ojämlikhet och gjorde av med allt för att slippa det.

På fliken till boken citeras drottning Christinas ord när hon avsagt sig kronan: “Jag ägde makten, jag lämnade den med lätthet”.

Det låter ju bestickande, men som historiker vet jag ju att Christina fortfor att vara en maktmänniska även i Rom. Avrättningen av Markis Monaldesco är ett exempel.

Uppfostrad av män är en intressant bok som föder tankar. Förmodligen får vi bara ett liv. Vad gör vi med det? Slutar vi som ett ynkligt knyte? Eller är vi nöjda med vad vi skapat?

JEAN BOLINDER

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22