UPPDRAG SWEET TOOTH

Nov 3rd, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till Uppdrag Sweet ToothAv Ian McEwan
Sweet Tooth 2012
Översatt av Maria Ekman
Brombergs 2012
ISBN 978-91-7337-435-4, 352 sid

Ian McEwans roman Uppdrag Sweet Tooth är en historia i många lager om det brittiska 70-talets oro inför den terrorism som tycks breda ut sig. Det är en amoralisk spionsaga om att man inte bör lita på någon (regel nr 1 inom MI5 och MI6), ett spegelkrig där det är svårt att hitta kärnan i det man söker.

Jag har läst en del av McEwan tidigare och sett honom som en skärpt författare med egen stil. Hans berättelser har ofta utspelats på 30-, 40-, och 60-talen. Här har han gått ytterligare tio år framåt i tiden och tycks på något sätt gå ut lösare med händelser som staplas på varandra för att mot slutet flätas samman med hjälp av en vacker flicka som älskar att läsa. Men jag skulle tro att Dasts läsare uppskattar han små hommager till kända författare av spionromaner.

Men det är egentligen ingen roman i Le Carrés anda. Serena Frome arbetar på låg nivå inom den brittiska underrättelsetjänsten. Hon är matematiker i botten men är som besatt av det skrivna ordet. När hon träffar den hittills opublicerade författaren (kan man förresten kalla en sådan människa för författare?) Tom Hanley, inleder ett förhållande som slutar i katastrofal besvikelse när Hanley får en bok utgiven.

Boken riktar i stort udden mot landets regering, ledd av Edward Heath, men är märkligt engagemangslös. Det dröjer ända till slutet innan aha-upplevelsen kommer, men innan dess har man fått traggla sig fram genom sjok av text om Sovjets högtstående moral, skrivandets mödor och populärpressens eländighet.

Jag hade väntat mig mer av en författare som jag vet kan mer.

PER MAGNUSSON

Ian McEwan

Ian McEwan. Foto Casia Bromberg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22