UPPDRAG: MORD

Nov 2nd, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Uppdrag mordAv Simon Kernick
The Crime Trade 2004
Översatt av Jan Risheden
Bra Böcker 2010

Kernick är en brittisk författare som specialiserat sig på att skriva raka och mycket, mycket hårdkokta thrillers. I Sverige har han tidigare kommit med romanerna Handel med döden (2008), En bra dag att dö (2008) och Mord för mord (2009). Här har han bytt ut den tidigare huvudpersonen Dennis Milne mot den lite hederligare kommissarien John Gallan.

Det är en ganska våldsam bok, men så handlar den också om ett våldsamt hantverk – narkotikahantering. Sådant föder mord, inte minst på undercover cops som försöker infiltrera kartellen.

Det börjar i Colombia, människor dör och tempot är rätt hisnande innan historien landar i London som kan vara en mycket farlig stad.

Simon KernickKernick (född 1966)  berättar sin historia ur flera vinklar och han gör det väl. När man sjunkit in och bestämt sig för att tro på berättelsen har den ett sug och en spänning som inte går av för hackor. Brutalitet beskrivs utan omsvep, så det är bäst att inte vara för kräsmagad när man börjar läsa.

Prisbelönte Simon Kernick sysslade med mycket –  vägarbetare, bartender, julgransodlare och försäljare – innan han blev författare. Efter att ha rest och bott runt halva världen har han nu hamnat i Oxfordshire. Han anses vara mycket noga när det gäller research: brittisk polis har till exempel berömt honom för hur han skildrar deras arbete.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22