UPP UR JORDEN

Aug 13th, 2021 | By | Category: 2021-08 aug, Recension

Omslag till Upp ur jordenAv Gerd Karin Nordlund
GKN Förlag, 2021
ISBN 978-91-519-9973-9, mjukband 174 sidor

Upp ur jorden är nummer två i trilogin om Majken Berg. Nummer ett heter Det magiska huset. Tredje delen Det tar ett helt liv att bli människa kommer i september (2021).

Majken Berg är ålänning. Hon föds i en familj som har erfarenheter av krig och krigets efterspel och både fadern, modern och släkten i övrigt är märkta av detta. Moderns skiftande lynne blir för Majken ett parerande av att finnas till och att underordna sig en sjuk människa; det innebär stryk med en uppfostran som går ut på att inte synas, inte ställa krav och inte sticka ut.

Som sextonåring säger Majken ja till att bli piga för att komma bort. Majken har föreställt sig lön och utbildning men det blir en kamp för att skaffa det.

Men Majken har drivet. Hon har uthålligheten. Hon går på kvällskurser och dagkurser och hon skaffar sig kunskaper som ingen i familjen haft. Och det tål inte hennes närmaste. Det tigs ihjäl.

Gerd Karin NordlundMajken hittar en kärlek och gifter sig ung. Det är en vänlig pojke men han är sjöman på fartyg som går långt och länge. De träffas sällan. Majen får ansvaret för två barn, emotionellt och ekonomiskt, och hon tänker att med mer utbildning får man högre lön. Hennes ambitioner stöter bort maken…

Gerd Karin Nordlund är en välkänd författare och poet med rot på Åland. Hennes prosa har poesins träffsäkerhet, och människorna som kommer i tonåriga Majkens väg målas i skärande blixtbelysning som onda plumpar, vilket berör. Det finns humor, det finns uppgivenhet, det finns ögonblick att förundras över i denna berörande roman om en ung kvinnas uppväxt. En njutbar läsning!

HELENA SIGANDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22