UNG BRÅNAD

Mar 3rd, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Ung brånadAntologi 2009
Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord
Redaktör: Lennart Högman

För att stimulera läslusten och öka språkförståelsen hos ungdomar distribueras Ung brånad till elever på gymnasienivå. Boken, i det behändiga pocketformatet, innehåller texter om kärlek av skiftande slag. Eftersom den är satt med större stil än vanligt är den mycket lättläst. Skönlitterära författarsällskapet vill bl a sprida intresse för skönlitteratur och med utgåvan av ”Ung brånad” bör chansen att lyckas med detta hos tonårsgruppen öka rejält. Den här antologin har något för var och en – yngre som äldre!

Ett exempel på det begynnande intresset för sexualitet hos en ung pojke skildrar Lennart Högman i De låsta dörrarna. Det sätt han beskriver grabbens nyfikenhet på vad man kan göra med flickor är kittlande och författaren har säkert skrivit sin berättelse med ett leende i mungipan. Stilen är säker och prosan frisk och läsaren förs med lätthet över textraderna.

Poeten Peter Curman bidrar med några dikter ur sin samling Hemmaliv, 1970. Den ena hurtig, nästan lite busig, den andra betagande finstämd. Den tredje får mig att tänka på kärlekslyrik, som de stora diktarna skrev för mer än 2000 år sedan. Det är magiskt att läsa Curman.

Elisabeth Lindfors har skrivit Johan finns, så det så, en roande berättelse om Pella, som går i 9:an. Den unga tjejen tycks vara en riktig tuffing och man skrattar gott åt hennes sätt att utmärka sig inför grabbarna i klassen. Men bakom fasaden, bortom grupptryck m m, är Pella en helt annan person.

I ett av Kjell E. Genbergs bidrag till antologin möter vi ett moget äkta par, som blickar tillbaka på sin första tid tillsammans. Den första gången är kärleksfullt skriven med stor värme, men där finns också en gripande sorgsenhet. Slutet har som oftast hos Genberg – en riktigt oväntad knorr.

Ung brånad ska naturligtvis även innehålla ett smakprov på gammal god berättarkonst. Här får vi läsa ett utdrag ur den kritikerrosade romanen Italienaren, 2003, av Sven Olov Karlsson. I Kärleken till Ålsvarta beskriver han mycket humoristiskt, när Peter ska hälsa på hos sina föräldrar och blir allt yngre ju närmre barndomshemmet han kommer.

Sven Wernström har skrivit böcker för läsare i alla åldrar. I sitt bidrag, La Vie Parisienne, får vi möta ett par grabbar på Skinnarviksberget, som har börjat fundera över hur man hanterar det här med sexualiteten och vad man sätter för ord på allt som förknippas med den. Wernströms svar på detta drabbar oss på ett ohejdat roligt sätt.

Sist men inte minst – Kurt Salomonson med sin Inhiberad våldtäkt ur novellsamlingen Flickan med sagohåret, 1979. Den här lilla historien innehåller inte bara en suggestiv skildring av ett möte mellan en ung man och flickan han motvilligt vill ha, utan den ger oss också en naturbild skildrad med de mest lyriska rader.

Sammanfattningsvis kan sägas: Läsaren bjuds på välskrivna noveller som både roar och griper tag i en och inbjuder till att läsas om och om igen. Att en stor poet medverkar i antologin gör den så komplett. Redaktör Högman har gjort ett verkligt gott urval till Ung brånad.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22